Expositie schilderijen Bernhard Kolkman (1912 – 1984) in kerk Harreveld

Het is met heel veel trots dat Jan Kolkman de schilderijen van zijn vader Bernhard Kolkman bewaart en ter hand neemt. Hij heeft er vele in zijn bezit. Ook in de wijde omtrek hangen er schilderijen van zijn vader.  Waar allemaal dat weet Jan niet, maar de grootste verzameling ligt bij hem thuis. En het is niet zomaar een verzameling. Het zijn ware kunstwerken, die samen met de prachtige lijsten de tijdsgeest weerspiegelen waarin Bernard Kolkman heeft geleefd.  

Hierdoor is deze verzameling absoluut een expositie waard. Een selectie van alle werken hangt in de maanden juli, augustus en september in de kerk van Harreveld. Bijzonder is dat daarmee de eerste expositie in deze kerk geheel gewijd is aan een geboren en getogen Harrevelder. 

Bernhard werd op 14 oktober 1912 geboren in Harreveld. Hij verloor al jong zijn ouders en groeide op bij de familie Kolkman aan de Looweg, die als pleeggezin fungeerde. Na de Lagere School volgde hij de schildersopleiding aan de Ambachtsschool te Winterswijk; van leerling naar gezel naar patroon. 

Als “Schilder Kolkman” was hij een ware ambachtsman en heeft hij menige boerderij en menig huis voorzien van een verflaag. Het was een tijd van hard werken en “meters” maken. Mede hierdoor, maar ook door zijn aanleg voor het vak had hij een vaste hand en dat is ook terug te zien in zijn werk als kunstschilder.  

Kunstschilder was hij in de vrije uurtjes. Als het ’s winters niet zo druk was, dan werd de schildersezel opgezet en ging Bernard aan de slag met zijn favoriete bezigheid het maken van schilderijen. Jan Kolkman zelf heeft daar nog een levendige en dierbare herinnering aan. Maar ook in de drukke zomer zal Bernhard wel eens een “gestolen” halfuurtje hebben gewijd om verder te werken aan een schilderij. Laag voor laag en met oneindig veel geduld. Met gevoel voor kleur en stijl en de keus voor goed materiaal. Soms kwam het voor dat zo’n schilderij dan op een mooie dag op de put bij de schilders werkplaats stond te drogen.   

Voor zijn schilderijen gebruikte Bernhard Kolkman als doek echt linnen, dat door hem zelf werd opgespannen. Linnen was zeker in de oorlogsjaren een kostbaar product en er was amper aan te komen.  Bernhard had het geluk dat zijn schoonmoeder Johanna Stoltenborg van ’t Weggelder (de moeder van mijn moeder aldus Jan) met regelmaat linnen aan hem ter beschikking stelde. Mede dat maakte het mogelijk om vanaf de basis een mooi kunstwerk af te leveren. 

Bernhard Kolkman overleed op 12 september 1984 op 71 jarige leeftijd. Jan is ervan overtuigd dat zijn vader heel blij zou zijn geweest met deze expositie in de kerk van Harreveld. Ook denkt hij dat het voor het publiek een prachtig voorbeeld is van het vakmanschap van de patroon-ambachtslieden uit de vorige eeuw.  

De kerk is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, wel wordt een vrije gift op prijs gesteld.  

Recent nieuws