Museum Jos ten Horn

De schilderingen en invloeden op het glas in lood in onze kerk zijn van de hand van Jos ten Horn. Deze prachtige kunstwerken zijn tevens de reden dat onze kerk een beperkte herbestemming heeft, de schilderingen en het glas in lood zijn namelijk monumentaal. Jos ten Horn (1894 – 1956) was een schilder, tekenaar, glazenier en tevens hoogleraar aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Met de actieve medewerking van de familie van Jos ten Horn is besloten om de prachtige werken centraal te stellen in de vorm van ‘Museum Jos ten Horn’. In onze Harreveldse kerk is in het hele interieur de hand en/of invloed van Ten Horn te vinden:

  • De wandschilderingen
  • De kruiswegstaties
  • Het altaar en de communiebanken zijn naar zijn idee vervaardigd
  • Invloed op de vijf glas in loodramen voor in de kerk

 

Het museum zal een bijfunctie verlenen in het plan. Het dient vooral een toeristisch en recreatief doel waar (in eerste instantie) weinig opbrengsten aan verbonden zullen zijn. Tevens zal het museum (op den duur) bijdragen aan de naamsbekendheid van onze kerk in Harreveld. De gunstige ligging aan de N18, een bushalte, voldoende parkeergelegenheid en horeca op steenworp afstand maken de kerk aantrekkelijk voor een museumfunctie.

 

Jos ten Horn was een Gelderse kunstenaar. Ten Horn heeft voor vele kerken en andere markante gebouwen glas in loodramen, schilderingen en staties gemaakt. Hij toonde zichzelf hiermee een veelzijdig kunstenaar. Het museum biedt ook ruimte om andere kunstvoorwerpen van Ten Horn tentoon te stellen. De familie van Jos ten Horn toont zich bovendien bereid om samen te werken in de vorm van kennisoverdracht, het uitlenen van materialen, documenten en meer.

 

Bij het Museum Jos ten Horn zullen ook de pastorietuin en de staties op het kerkhof betrokken worden. Hoewel niet van de hand van Ten Horn bieden ze wel een meerwaarde voor het museum. De pastorietuin is namelijk een oase van rust voor de wandelaar, fietser of museumbezoeker. Het buitenaltaar is ook het bezichtigen waard. De oude staties van de verloren gegane kapel van de vroegere havezate zijn beslist de moeite waard om te aanschouwen evenals de andere getoonde oude voorwerpen uit de kapel. Het geeft een inkijkje in de historie van dit belangrijke deel van de Harreveldse geschiedenis. Door het museum en haar nevenfuncties zal onze markante Achterhoekse dorpskerk als monumentaal museum behouden blijven samen met de prachtige pastorietuin en de staties bij het kerkhof.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Wij horen ze graag! Wanneer je ons contactformulier invult, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.