Het herbestemmingsplan

Dit herbestemmingsplan komt voort uit het feit dat vele kerken in de Paulus-Ludger parochie moeten sluiten, waaronder Harreveld. Er is een werkgroep opgestaan die de Harreveldse St. Agathakerk een tweede leven wil geven.

 

Aan dit tweede leven zitten wel wat haken en ogen. De St. Agathakerk is namelijk een Rijksmonument gezien enkele oude interieurdelen en wandschilderingen. Denk aan de staties op de muren van het schip in en het prachtige glas in lood achter het altaar. Dit betekent dus dat de herbestemming beperkt is. Kort gezegd: de kerk moet (grotendeels) blijven zoals deze is.

 

Met dit gegeven in het achterhoofd is na drie jaar hard werken, rekenen, overleggen en onderhandelen het volgende plan ontstaan:

 

Een multifunctionele ontmoetingsruimte met een museumfunctie in combinatie met de verhuur van de bestaande (pastorie)woningen.

 

We leggen het je graag uit aan de hand van de vier pijlers die bovenstaand plan vormgeven.

 

  1. De kerk als ontmoetingsruimte voor concerten, lezingen, tentoonstellingen, festiviteiten, bijeenkomsten, stiltecentrum, afscheidsvieringen etc.
  2. Verhuur van de kerk aan de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Harreveld voor het houden van woord- en gebedsvieringen etc.
  3. De kerk als ‘Museum Jos ten Horn’ de kunstenaar die het huidige interieur heeft ontworpen. Een museum in combinatie met de prachtige pastorietuin met historische kruiswegstaties en de gunstige ligging aan de fietspaden/N18 biedt aanvullende mogelijkheden voor Harreveld.
  4. Verhuur van de (pastorie)woningen: Kerkstraat 40, 40a en 48.

 

Dit plan maakt van onze St. Agathakerk een toekomstbestendig pand. De diverse pijlers leveren ook financiële middelen op om dit plan te ondersteunen. Echter kunnen we de financiering voor de aankoop én de aanloop naar de toekomstige groei niet zonder jou. De financiering van dit weldoordachte plan vraagt dus om jouw bijdrage.

 

De aankoop betreft het volgende: de kerk, het parochiecentrum, woningen Kerkstraat 40 en 40a (de pastorie), de pastorietuin, de kruiswegstaties en de woning Kerkstraat 48 voor de prijs van € 400.000,-  excl. kosten koper welke vóór 1 oktober zonder verplichting nog ontbonden kan worden. Echter gaan we natuurlijk voor een keiharde ‘ja’!

 

We begrijpen dat je wellicht nog wat sceptisch bent of twijfels hebt. We vragen je echter te begrijpen dat dit onze enige kans is. Mocht de aankoop van dit prachtige kerkgebouw door onze stichting niet door kunnen gaan in verband met het niet sluitend krijgen van de financiën, dan zal de kerk in de vrije verkoop komen. Bij geen koper is verval een reëel scenario. Het schrikbeeld van de voormalige havezate/ het jongenshuis heeft een groot deel van de Harreveldse bevolking vast nog wel op het netvlies staan. Mocht er wel een koper komen, is er geen inspraak op de invulling van het bestemmingsplan. Het pand blijft monumentaal, dus grote bouwkundige wijzigen kunnen er niet plaatsvinden. Maar het is denkbaar dat een nieuwe eigenaar de geschiedenis minder in ere houdt en geen rekening houdt met de Harreveldse belangen. Je begrijpt, dit is waarschijnlijk nog slechter dan je al bestaande twijfels. Neem alle informatie tot je, hopelijk kunnen we je twijfels wegnemen.

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Wij horen ze graag! Wanneer je ons contactformulier invult, nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.