Expositie pentekeningen Herman Peppelman april – juni 2024

In april, mei en juni (mogelijkheid tot verlenging in de zomermaanden) staan onze expositiezuilen in het teken van de prachtige pentekeningen van Herman Peppelman. Herman maakt pentekeningen van kenmerkende gebouwen, dieren, landschappen en portretten uit de Achterhoek. Hieronder delen we graag zijn eigen verhaal.

De expositie is ten tijdens openingstijden van ons kerkgebouw kosteloos te bezoeken. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en het is mogelijk de pentekeningen en boeken aan te schaffen door contact op te nemen met Herman.

Beste bezoekers,

Mijn naam is Herman Peppelman, geboren in 1949 in Halle; waar ik ben opgegroeid en mijn jeugd heb doorgebracht. Na de lagere school naar de technische school in Doetinchem. Daar leerde ik o.a. technisch schetsen van de heer Wiesner die mij de grondbeginselen leerde voor het tekenen. Later zou hij het eerste exemplaar van mijn vijfde boek in ontvangst nemen. In 1970 werd ik buschauffeur bij de Gelderse Tramwegen in Doetinchem. Eerst op de lijndienst en later op de touringcar. Bij de GTW heb ik 20 jaar gewerkt. Later afwisselend taxi, lijnbus, touringcarchauffeur bij twee twee andere bedrijven. Na 42 jaar werken kreeg ik de kans ermee te stoppen. In 1873 ben ik begonnen met olieverf te schilderen en in dat jaar ben ik getrouwd met Mieke en samen hebben we een dochter. Ik had in die tijd veel vrije uren omdat ik vroege en late diensten draaide en zodoende ook veel tijd had om te schilderen en te tekenen. In die dagen schilderde ik voornamelijk landschappen en boerderijen. Vanaf 1980 begon ik in te zien dat (pen)tekeningen meer mijn interesse had dan schilderen. In 1982 had ik mijn eerste expositie in Westendorp waar ik samen met mijn vrouw Mieke vele mensen mocht begroeten. Daarna zouden er nog vele volgen. Ook schrijven had mijn interesse en ik schreef Achterhoekse verhalen in o.a. de toenmalige Graafschapsbode en het plaatselijke krantje van de Gemeente Wisch. In 1988 verscheen mijn eerste boek die ik zelf ook illustreerde. Inmiddels zijn er tien boeken van mij verschenen, voornamelijk met verhalen en tekeningen bijna allemaal uit het begin en midden van de vorige eeuw. Ik maak pentekeningen van boerderijen, paarden, koeien, portretten, molens, kerken, landschappen, eigenlijk alles uit en over onze mooie Achterhoek. Verder schrijf en teken ik maandelijks in ‘de Bron’, het blad van Azora met een tekening, voor de verzorgingshuizen de Bettekamp en Den Es. En elk kwartaal in het ‘ADW’, de oudheidkundige vereniging een tekening met een uitleg over het getekende object of persoon. Ook teken ik in opdracht huizen, portretten, dieren zoals honden, katten en paarden, kerken, kastelen enzovoort.

Ik wens u in de Heilige Agatha Kerk hier in Harreveld veel kijkplezier en rust. Hier kom ik regelmatig om een kaarsje aan te steken.

Laten we zeggen: we zien elkaar!

Met vriendelijke groet,

Herman Peppelman

Recent nieuws