Het draait om het draaiorgel in de maanden november en december!

Draaiorgelconcerten Theo Baumann STAGATHA

In de maanden november en december 2023 kun je in de STAGATHA kerk komen luisteren naar prachtige draaiorgelmuziek. Er worden een achttal draaiorgelconcerten gegeven door Theo Baumann. Twee concerten per middag met een tussenpauze van 10 minuten.

Theo is al vanaf dat hij een jonge jongen was en in Lichtenvoorde woonde gefascineerd door orgelmuziek en draaiorgelmuziek. Hij kwam er mee in aanraking na een bezoekje van zijn school aan de St. Bonifatiuskerk. Hij vond het er prachtig en was geboeid door het kerkgebouw als monument. Dat ze als schoolkinderen een kijkje bij de gewelven mochten nemen vergeet hij nooit meer! Maar ook de kunst en de orgelmuziek trokken zijn aandacht.

Sinds enige tijd is Theo degene die het onderhoud van het orgel in de kerk van Harreveld verzorgt. Hij is dan ook iedere week op het koor te vinden om het orgel na te zien en te toetsen. Hij doet dat met veel plezier en passie. Zijn passie voor deze bijzondere vorm van muziekkunst heeft hem er enkele jaren geleden toe bewogen om een eigen draaiorgel aan te schaffen en anderen te laten genieten van de prachtige draaiorgelmuziek.

Een draaiorgelconcert in een kerk is uniek!

Een draaiorgel is een bezienswaardigheid op zich en materieel cultureel erfgoed. Bij de draaiorgelmuziek draait het om vakmanschap en om traditie en immaterieel cultureel erfgoed. Het mechanisme van een draaiorgel vraagt om goed onderhoud en draaien. Door op een goede wijze aan het orgelwiel te draaien zorg je ervoor dat de blaasbalg een constante hoeveelheid lucht door een netwerk van slangetjes pompt. Zo worden kleine en grotere fluiten van lucht voorzien. Om ervoor te zorgen dat dit op het juiste moment bij de juiste fluit gebeurt maak je gebruik van een draaiorgelboek. Dit is een lang stuk opgeklapt karton waar gaatjes in zijn gemaakt. Tegenwoordig worden veel draaiorgels elektronisch aangestuurd. Ook het orgel van Theo heeft een elektronische aansturing.

We vinden het fantastisch dat Theo voor jou en mij de komende zaterdagen wil spelen. Stap gerust het kerkgebouw van Harreveld binnen en laat je betoveren door de charme van het draaiorgel en de draaiorgelmuziek en door de verhalen die Theo erover kan vertellen. Een draaiorgelconcert in een kerk is met recht uniek te noemen.

Op de volgende zaterdagen worden twee concerten per middag ten gehore gebracht met een tussenpauze van 10 minuten. De draaiorgelconcerten hebben de navolgende thema’s:

Zaterdag 04 november 2023
15.00 – 15.30 Thema: Beroemde walsen en marsen
15.40 – 16.10 Thema: Beroemde walsen en marsen

Zaterdag 11 november 2023
15.00 – 15.30 Thema: Top 2000 nummers
15.40 – 16.10 Thema: Top 2000 nummers

Zaterdag 18 november 2023
15.00 – 15.30 Thema: Klassieke en kerkmuziek
15.40 – 16.10 Thema: Klassieke en kerkmuziek

Zaterdag 02 december 2023
15.00 – 15.30 Thema: Herkenbare Nederlandse muziek
15.40 – 16.10 Thema: Herkenbare Nederlandse muziek

Tot ziens op de draaiorgelconcerten! De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van het kerkgebouw wordt op prijs gesteld.

Recent nieuws